De echo’s op een rijtje

 

We weten dat als je zwangerschapstest positief is er een spannende periode aanbreekt. Daarom begrijpen wij dan ook goed dat je graag bevestiging wil en kun je bij ons al vroeg terecht voor een eerste echo.

 

Echo intactheid: 8-9 weken

Rond 8-9 weken is de eerste echo. De vroege echo is bedoeld om de onrust en onzekerheid een beetje weg te nemen. Er wordt gekeken of er een vruchtje te zien is, of het hartje klopt en of het mooi in de baarmoeder zit.

 

Echo termijn: 10-12 weken

De termijnecho heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Dit wordt gedaan door het vruchtje op te meten van hoofd tot stuit. Het is gebleken dat dit betrouwbaarder is dan een uitgerekende datum op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie. Naast het vaststellen van de uitgerekende datum worden de structuren van het kind beoordeeld voor zover mogelijk bij deze termijn.

 

Echo combinatietest: 11-13+6 weken

De combinatietest is een onderzoek waarbij vroeg in de zwangerschap onderzocht wordt of er een verhoogde kans is dat uw kind downsyndroom heeft. Het onderzoek brengt geen risico’s met zich mee voor u of uw kind. Dit onderzoek gaat over 3 erfelijke afwijkingen waarvan er een het Syndroom van Down is. Het is een onderzoek dat niet standaard door de verzekering vergoedt wordt, ook niet voor vrouwen boven de 36 jaar! Het onderzoek kost 170,13 euro. Wil je alvast meer weten over de combinatietest download klik dan hier.

 

Echo 20 weken: 19-22 weken

De 20 weken echo wordt ook wel SEO ( structureel echoscopisch onderzoek) genoemd. Bij de 20 weken echo worden zoveel mogelijk organen en structuren van je kind beoordeeld en wordt bekeken of je kind goed groeit en zich goed ontwikkeld. Een goede 20 weken echo geeft geen garantie op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen op een echo te zien zijn. Uiteraard mag je bij deze echo ook vragen naar het geslacht van je kind! Wil je alvast meer weten over de 20 weken echo klik dan hier.

Echo ligging: 34-36 weken

De liggingsecho heeft als doel om te bevestigen dat je kind met zijn of haar hoofd beneden ligt . Daarnaast wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Indien nodig wordt er eerder of tussendoor een echo gemaakt.

Mocht bij deze echo blijken dat de baby niet in een hoofdligging ligt maar met de billen beneden noemen we dat een stuitligging. Hier komt dan wat meer bij kijken klik hier voor meer informatie over de stuiligging en uitwendige versie.

 

Op indicatie wordt er een echo ingepland buiten de standaard echo’s om. Bijvoorbeeld om de groei te controleren.