Kraamweek

In het kraambed komen we regelmatig bij jullie thuis langs om te zien hoe het gaat. We hebben daarbij zeer intensief contact met de kraamverzorgster die in jullie gezin de controles uitvoerd en voor jullie zorgt. De controles die de kraamverzorgster doet zijn bij moeder: temperatuur op meten, de baarmoederstand voelen, het bloedverlies in de gaten houden, evt. hechtingen bekijken en helpen bij de borstvoeding. Bij jullie kindje: temperatuur opmeten, gewicht bepalen, poep en plas bijhouden, kleur bepalen en kijken hoe het met de voeding gaat, borst- of kunstvoeding. De kraamverzorgster hanteert samen met ons het Landelijk Indicatie Protocol. Aan de hand hiervan wordt bepaald hoeveel uur kraamzorg je krijgt. Het kraamcentrum waar je bent ingeschreven zal in de zwangerschap een intake-gesprek aan huis of telefonisch met je houden waar dit wordt besproken. Wilt u meer informatie over het landelijk indicatie protocol klik dan hier.

Wij hebben de verantwoording over het kraambed en bespreken daarom altijd goed met de kraamverzorgster door wat er moet gebeuren en bij twijfel belt zij ons op.

In de regel komen wij om de dag langs.

 

Hielprik en gehoorscreening

Rond dag 5-6 wordt de gehoortest en hielprik uitgevoerd. Bij de gehoortest wordt bekeken of beide oortjes werken. De hielprik is een screeningsonderzoek op verschillende aandoeningen/stofwisselingsziekte. Voor meer informatie klik hier

 

Vitamine K

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Het wordt in het lichaam aangemaakt door de darmflora en wordt ook opgenomen uit de voeding. Omdat deze vitamine de placenta nauwelijks passeert hebben pasgeboren kinderen geen vitamine K reserve. Ook is de darmflora nog onvoldoende ontwikkeld. Daarom krijgen kinderen kort na de geboorte 1 milligram vitamine K toegediend. Omdat borstvoeding weinig vitamine K bevat, geldt daarnaast het advies om borstgevoede kinderen gedurende de eerste 3 maanden dagelijks 150 migrogram vitamine K te geven. Wil je meer informatie over vitamine K klik dan hier.

Vitamine D

Vitamine D is nodig voor het ontwikkelen van sterke botten en tanden. Het wordt door het lichaam zelf aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Daarnaast wordt het in het lichaam uit de voeding opgenomen. Omdat moedermelk weinig vitamine D bevat adviseren we kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen vanaf de tweede week na de geboorte dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Wil je meer informatie over vitamine D klik dan hier.