Wat als het een miskraam is?

In ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen stopt het vruchtje in de eerste zwangerschapsweken helaas met ontwikkelen. Dit is meestal voor de 12 weken zwangerschap. De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde en de natuur zorgt ervoor de het vruchtje niet verder groeit en het lichaam de vroege zwangerschap afstoot. Je baarmoeder reageert met krampen en bloedverlies om het niet levensvatbare vruchtje af te stoten. Het is een natuurlijke maar ingrijpende gebeurtenis.

Dat een miskraam veroorzaakt wordt door lichamelijke inspanning of stress is een fabel, je kunt er zelf niets aan doen.

Als een miskraam spontaan begint neemt het bloedverlies in enkele dagen sterk toe. Vaak gaat dat gepaard met stolsels en krampende buikpijn. Het bloedverlies is ruimer dan een menstruatie. Als het weefsel en het vruchtje zijn afgestoten, zal de buikpijn snel minder worden. Het bloedverlies neemt geleidelijk af, in ongeveer een week tijd. Voor verlichting van de pijn kan paracetamol helpen (2x 500 mg per keer, maximaal 6 per dag).

Bij de volgende verschijnselen is het verstandig contact met ons op te nemen:

Ruim bloedverlies (één maandverband helemaal vol met bloed binnen een halfuur of langdurig bloedverlies veel meer dan een forse menstruatie).
Toename in pijn of constante pijn.
Koorts (38 graden of meer).
Ongerustheid.