thuis bevallen

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een normaal verlopende zwangerschap thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Thuis kun je je vaak het beste ontspannen en hoef je niet tijdens de weeën of na de bevalling te verplaatsen. Als verloskundigen zijn wij bij uitstek opgeleid om in de thuissituatie professioneel te kunnen handelen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat er zich tijdens de bevalling bijzonderheden voordoen, waardoor wij het beter vinden om je door te verwijzen naar het ziekenhuis.

Een paar dingen zijn belangrijk te weten voor een thuisbevalling:

Je mag thuis bevallen als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent en de zwangerschap normaal verloopt. De verloskundige wordt geassisteerd door de kraamverzorgster en zij verzorgt moeder en kind na de bevalling. Het is dus belangrijk dat je de kraamzorg hebt geregeld. We adviseren om een thuisbevalling op de eerste etage of op de begane grond te laten plaatsvinden (in verband met de til voorschriften van het ambulancepersoneel). Is dit niet mogelijk? Bespreek dit dan met ons tijdens het spreekuur. Zorg er ook voor dat het huisnummer in het donker goed zichtbaar is zodat je niet onnodig hoeft te wachten. Als je een moeilijk te vinden adres hebt, geef dit dan tijdens het spreekuur door. En maak eventueel een routebeschrijving van het adres.

Bedhoogte

Het bed waarop je wilt bevallen moet minstens 75- 80 cm hoog zijn. Je kunt bij de gezondshop klossen lenen om onder het bed te plaatsen. Lukt het niet om je eigen bed te verhogen dan kun je overwegen om op een eenpersoonsbed in een andere kamer te bevallen. Tijdens de bevalling moet de kamer altijd goed te verwarmen zijn.

Vluchtkoffertje

Zorg er wel voor dat je een ‘vluchtkoffertje’ klaar hebt staan voor het geval je met spoed naar het ziekenhuis moet. In dit koffertje moet in ieder geval je zwangerschapskaart zitten, wat kleding en toiletartikelen. Denk ook aan je fototoestel, koop eventueel een wegwerpcamera.

Copyright © 2018 SVBOZ Alle rechten voorbehouden