Thuis bevallen

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een normaal verlopende zwangerschap thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis.

 

Wel zijn er een paar dingen die belangrijk zijn om te weten voor een thuisbevalling:

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent tot 41 weken en 6 dagen.

 

Voordelen:

* Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling.

* De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.

* Je hoeft niet op pad met weeën: de verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen, je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen schone bed liggen.

* Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.

* De kraamverzorgster die bij de bevalling is blijft ook de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit en maakt je wegwijs en ruimt alles op.

* Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle zorgverzekeraars.

 

Nadelen:

* Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het Moeder en Kind Centrum. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen, alsnog naar het Moeder en Kind Centrum wordt verwezen. Meestal is de verplaatsing tijdens de bevalling geen spoed en kunt je gewoon rustig naar het Moeder en Kind Centrum toe, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet meer met eigen vervoer, dan ga je met een ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.

* Wil je medische pijnbestrijding dan moet je daarvoor naar het Moeder en Kind Centrum. Pijnstillingsmethoden zonder medicijnen als geboorte Tens en ontspanningstechnieken kun je gewoon thuis toepassen.

 

Bedhoogte

Het is fijn als het bed waarop je wilt bevallen minstens 75- 80 cm hoog is. Je kunt bij de gezondshop klossen lenen om onder het bed te plaatsen. Lukt het niet om je eigen bed te verhogen dan kun je overwegen om op een eenpersoonsbed in een andere kamer te bevallen. Tijdens de bevalling moet de kamer altijd goed te verwarmen zijn.

Vluchtkoffertje

Zorg er wel voor dat je een ‘vluchtkoffertje’ klaar hebt staan voor het geval je met spoed naar het ziekenhuis moet. In dit koffertje moet in ieder geval je zwangerschapskaart zitten, wat kleding en toiletartikelen. Denk ook aan je fototoestel, koop eventueel een wegwerpcamera.