Beladvies: spoedlijn 06-22236923

Ongerustheid

Weet dat als je ongerust bent je ons altijd mag bellen!

 

Bloedverlies

Altijd bellen, ook als je nog niet uitgerekend bent. Tijdens weeën vinden we het normaal dat je wat bloedverlies hebt. Als dit meer is dan je normaal menstrueert dan moet je de verloskundige bellen. Als je wat bloederig slijm verliest (de slijmprop) en je bent 37 weken of verder in de zwangerschap kan dit het begin zijn van de bevalling. Helaas is dit meestal niet zo. Je hoeft hier de verloskundige niet voor te bellen maar je kunt rustig afwachten wat er gebeurt.

 

Weeën

Als je weeën hebt mag je de verloskundige bellen bij:1e kindje: minimaal 1 uur weeën om de 3 minuten
2e of volgend kind: 1 uur weeën om de 5 minutenEen wee is een pijnlijke samentrekking van de baarmoederspier die ongeveer 60 seconden aanhoudt. Het kan best lang duren voor dat dit ritme van 3 of 5 minuten behaald is. Ben je nog geen 37 weken zwanger en je denkt toch deze regelmatige weeën te hebben neem dan contact op met de verloskundige.

 

Vruchtwater

Als de vliezen breken let dan goed op de kleur van het vruchtwater! Normaal vruchtwater is kleurloos maar kan wel vermengd zijn met wat bloed of slijm. Breken tijdens de nacht je vliezen en is er sprake van helder vruchtwater en is het kindje goed ingedaald neem dan de volgende ochtend contact op met de verloskundige.

Is het vruchtwater groen of bruin gekleurd dan bel je de verloskundige direct! De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept en zal gecontroleerd moeten worden.

Als je baby bij 37 weken nog niet is ingedaald krijg je tijdens het spreekuur/controle instructies wat te doen als je vliezen breken.

 

Geen of minder leven voelen

Als je twijfelt over het bewegen van de baby neem dan altijd contact op met de verloskundige. Vanaf 28 weken zwangerschap willen we graag dat je de baby elke dag voelt.

 

Heb je een niet dringende vraag die je toch wil stellen voor de volgende controle, bel dan naar het dagelijkse telefonisch spreekuur tussen 12.30 en 13.00. telefoonummer 088-7067016