Verloop van de bevalling

Er zijn 4 fases waarin een bevalling verloopt:

 

Latente fase

Dit is de beginfase van de bevalling. De weeën zijn dan nog onregelmatig en nog wisselend van kracht. Je kunt deze weeën meestal nog goed opvangen. De latentefase zorgt ervoor dat de baarmoedermond soepel wordt, verweekt, verdwijnt en verstrijkt. Deze periode duurt ongeveer tot 4 cm ontsluiting en zit niet aan een tijdspad gebonden. Het kan best een hele poos duren voordat die overgaat in de volgende fase,

 

Actieve fase

Een duidelijk verschil met de latente fase is dat de weeën regelmatiger komen, elke 3 tot 4 minuten, en steeds krachtiger worden. Het is fijn om tijdens deze fase verschillende houdingen uit te proberen. Liggend, zittend, op handen en knieën, in bad of onder een warme douche. Voor iedereen is het zoeken naar wat de beste houding is. De actieve fase duurt tot aan volledige ontsluiting, 10 cm. Ook in deze fase is het niet te zeggen hoelang deze precies duurt omdat dit per vrouw verschilt, ook als iemand al eens bevallen is.

 

Uitdrijvings fase

Als je volledige ontsluiting hebt bereikt maakt je lichaam zich klaar om te gaan persen. Ook persen kan in verschillende houdingen bijvoorbeeld: liggend, op de baarkruk, op handen en knieën, of in bad! Je bent vrij om te kiezen voor de houding die je wilt maar in bad kan alleen in Ziekenhuis Bravis Moeder Kind Centrum of thuis met een speciaal gehuurd bevalbad. Bij de uitdrijvingsfase zit er wel een tijdslimiet aan het persen maar die verschilt ook een beetje per bevalling.

 

Nageboorte fase

Als jullie kindje geboren is moet de placenta ook nog geboren worden. Om dit moment na de bevalling zo spoedig mogelijk te laten verlopen geven we een injectie met oxytocine. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder goed samentrekt en de placenta zo snel mogelijk loslaat daardoor is er ook minder bloedverlies bij de moeder.