Blog 08-09-2020

 

De echo:

Het is een moment waar iedere zwangere vrouw naar uitkijkt, want je krijgt voor even je kindje te zien! Een heel bijzonder moment! Maar wat is een echo nou precies en hoe werkt dit? Hoeveel echo’s krijg je eigenlijk en met hoeveel personen mag je naar een echo? Dit en meer lees je allemaal in deze blog, waarin verloskundige en echoscopiste Iris haar kennis over echo’s met je deelt.

Wat is een echo?

Een echo is een techniek waarbij je geluidsgolven gebruikt. Door een heel hoge geluidsgolf de buik in te sturen wordt je kindje in beeld gebracht. Een techniek die eigenlijk is afgekeken van dolfijnen die sonar/geluid gebruiken om te kunnen “zien” onder water. Met een echo stuur je een geluidsgolf de buik in. Dat geluid is zo hoog, dat je het bijna niet kunt horen. Alles waar het geluidsgolfje tegenaan komt kaatst het op terug. Dus als de geluidsgolf het kindje tegenkomt, kaatst het geluid daar op terug. Het geluid gaat door vocht heen, daar zie je niks van terug. Het kindje is wit en het water zwart op het echobeeld.

 

Waarom worden echo’s gemaakt?

Echo’s worden gemaakt met een medische reden en een doel. In het eerste trimester vinden over het algemeen twee echo’s plaats: een vitaliteitsecho, om de zwangerschap te bevestigen. Je ziet hierop het hartje kloppen en je stelt de locatie van het vruchtje vast. Je wil zien dat het vruchtje mooi in de baarmoeder groeit. Deze echo vindt plaats rond de 8/9 weken. Bij 10/12 weken vindt er een termijnecho plaats. Die heeft als doel de termijn vast te stellen: hoe lang ben je nou precies zwanger? Vanaf die echo kunnen we de hele zwangerschap verder berekenen. Meer informatie over alle echo’s en wanneer ze plaatsvinden? Klik hier!

 

“Als je het fijn vindt om de baby nog een keer extra te zien kun je altijd kiezen om een ‘pretecho’ te laten maken.”

 

Worden echo’s vergoed?

Ja! De standaardecho’s die in het basispakket worden aangeboden krijg je vergoed . Als je het fijn vindt om de baby nog een keer extra te zien kun je altijd kiezen om een pretecho’ te laten maken. Een pretecho is een echo op eigen verzoek. Deze worden niet vergoed en kan je laten maken bij een pretecho bureau.

 

Hoeveel echo’s krijg je tijdens je zwangerschap?

De echo’s die standaard zijn: de vitaliteitsecho, de termijnecho, de 20 weken echo en je hebt bij 34/35 weken nog een echo ‘ligging’, om te kijken of de baby goed (met het hoofdje naar beneden) ligt voor de bevalling. Daarnaast zijn er soms ook indicaties, waarop er kan worden besloten om nog een extra echo te maken. Bijvoorbeeld bij bloedverlies, ernstige buikpijn in de vroege zwangerschap, een echo placenta lokalisatie of groei echo’s als we de groei van jouw kindje extra in de gaten moeten houden. Deze echo’s worden in dat geval ook vergoed.

 

Is het laten maken van echo’s verplicht?

Een echo is niet verplicht: het wordt standaard aangeboden, als je daar gebruik van wil maken kan dat, maar niks moet.

 

“Vanaf ongeveer 7 weken gaat het hartje kloppen.”

 

Wat zie je met een echo?

Na ongeveer acht weken kunnen we de eerste echo maken, want dan kan je vanaf de buitenkant van je buik het hartje van de baby zien kloppen. Het belangrijkste bij de eerste echo is dat we kunnen zien dat het hartje klopt en dat het vruchtje mooi in de baarmoeder groeit. Wat je kan verwachten bij zo’n eerste echo is dat je een vruchtje ziet, een klein baby’tje. Deze echo wordt gemaakt door middel van een uitwendige echo, maar mocht blijken dat je minder ver bent, dan kan het wel eens zo zijn dat deze echo inwendig wordt gemaakt, maar ook dat is uiteraard altijd in overleg en niet verplicht, je mag ook altijd later terugkomen.

 

Voelt mijn kind iets van de echo?

Het is jammer dat we het de baby’s niet kunnen vragen maar tot op heden is er gelukkig uit onderzoek gebleken dat het geen schadelijk effect heeft op het kind. We blijven ons bewust dat we een geluid de buik in sturen en we nooit 100% zeker weten of het kindje dit wel of niet hoort. We maken daarom het liefst op de afgesproken momenten de echo’s en op medische indicatie.

 

Klopt het dat je het beste een volle blaas kan hebben tijdens een echo?

Ja, het liefst wel. Vooral in het begin. De blaas drukt de baarmoeder omhoog zodat de baarmoeder wat dichter bij de buikwand komt. Je blaas werkt daarbij als een soort vergrootglas en daardoor kan je het kindje beter zien. Dus vooral in het vroege stadium is dat zeker voordelig.

Wanneer is de geslachtsbepaling?

Je kan tegenwoordig bij een pretechobureau het geslacht al vroeg laten bepalen, namelijk vanaf een week of 13. Niet iedereen vindt het belangrijk om het geslacht te weten, maar ik merk wel dat steeds meer mensen het leuk vinden om het te weten. Je ziet wel een langzame verandering: vroeger wilden de meeste mensen het niet weten, toen wilden mensen het bij de 20 weken het wel graag weten en tegenwoordig willen steeds meer mensen het vanaf een week of 13, zodra het kan, weten. Deze echo is geen medische echo en wordt ook niet standaard aangeboden, maar het kan dus tegenwoordig al redelijk vroeg in de zwangerschap.

 

“Ik vind het heel mooi om een kijkje in de buik te mogen nemen.”

 

 

Welke echo’s maak jij?

Ik maak alle standaard echo’s en daarnaast ook de 20 weken echo, dat is een specialisatie. Het is een medische echo waarbij o.a. naar alle organen wordt gekeken. Je gaat het kindje dan structureel bekijken. Je kijkt met een 20 weken echo naar de aanleg van alle organen, het hartje, de schedel, de rug. Ook naar de groei en de hoeveelheid vruchtwater wordt gekeken. Ik vind het heel mooi om een kijkje in de buik te mogen nemen en om een aantal dingen te kunnen laten zien aan de ouders. En natuurlijk hoop je altijd dat je geen bijzonderheden ziet, maar op het moment dat die er wel zijn kun je de kwaliteit van de zorg verbeteren door te verwijzen naar een gespecialiseerd ziekenhuis om zo de eerste opvang van het kindje te optimaliseren.

 

Soms komt bij deze echo kijken dat je slecht nieuws moet brengen, heel intens, maar wel heel fijn dat je die mensen zo vroeg al kunt begeleiden daarin. Als ik dit moet doen, volg ik altijd mijn gevoel. Het is een heel menselijk vak en ik vind het evengoed heel verdrietig als ik dat moet vertellen. Op het moment dat iets er anders uitziet dan je verwacht tijdens de 20 weken echo, word je verwezen naar een arts. De arts zal de echo herhalen en dan wordt er gekeken welke consequenties de bevindingen hebben voor het kindje.

 

Met hoeveel personen mag je naar een echo?

Nu, in de coronatijd, is dit een klein beetje anders. De 20- wekenecho vindt in het echocentrum plaats omdat het een specialistisch onderzoek is. Dit echocentrum is een samenwerking tussen verschillende praktijken en het ziekenhuis. De locatie is wel gewoon in het Moeder en kind Centrum. Daar wordt ook een ander echoapparaat voor gebruikt dan bij de standaard echo’s. Bij deze echo is één begeleider toegestaan, en dat mogen geen kinderen zijn. De echoscopist is tijdens deze echo namelijk 40 minuten heel geconcentreerd bezig. Je kan je voorstellen dat een kind erbij kan zorgen voor afleiding, want zo lang stil zitten is vaak pittig voor ze. Naar alle andere echo’s mogen kinderen normaal gesproken altijd mee, maar vanwege corona is dat nu beperkt tot alleen de partner. In de eerste ‘coronamaanden’ mocht de partner ook niet mee, maar gelukkig mag dit nu weer wel. Ze mogen mee naar alle echo’s, maar ook naar alle consulten mag de partner weer mee als dit gewenst is. Wel houden we graag de druk in de wachtkamer beperkt, dus we verzoeken het liefst zo kort mogelijk voor de afspraak te komen, zodat de wachtkamer niet overvol raakt. Maar de partners zijn weer meer dan welkom!

 

We weten dat er een spannende periode aanbreekt als je zwangerschapstest positief is. Daarom begrijpen wij dan ook goed dat je graag bevestiging wilt en kun je bij ons al vroeg terecht voor een eerste echo. Een afspraak maken of even informeren naar de mogelijkheden? Bel 008-7067016 of stuur een mailtje naar info@verloskundingenboz.nl.