En wat dan…

Afwachten

Wanneer op de echo blijkt dat het geen intacte zwangerschap is komt dit vaak onverwacht. Het brengt veel emoties met zich mee. Dit heeft soms wat tijd nodig. We maken een afspraak voor over 1 week zodat je het even kunt verwerken. Vaak komt de miskraam in deze periode al spontaan op gang. Is dit niet het geval, dan kun je doorverwezen worden naar de gynaecoloog zodat je niet langer hoeft te wachten dan 2 weken. De gynaecoloog bepaalt daarna in samenspraak met jou het te volgen beleid.

Curettage

Je kunt er ook voor kiezen om sneller naar de gynaecoloog te worden doorverwezen. De gynaecoloog zal dan de echo nog een keer herhalen en de optie curettage met je bespreken. Een curettage is een ingreep waarbij de gynaecoloog de baarmoeder leeg maakt. De ingreep duurt ongeveer 5 tot 10 minuten en vindt plaats onder algehele narcose. Als de ingreep zonder complicaties verloopt, kun je dezelfde dag weer naar huis. Bij een curettage is er een kleine kans op complicaties zoals infectie, hevig bloedverlies of verwonding. Na dit gesprek wordt er een afspraak gemaakt voor de curettage.

 

Het lichamelijk herstel na een miskraam (of curettage) is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken is er nog wat bloedverlies en bruine afscheiding. Nadat het bloedverlies is gestopt is het lichaam voldoende hersteld om opnieuw zwanger te worden. De menstruatie komt na 4 tot 6 weken weer op gang.

Een miskraam komt vaak onverwacht en brengt vaak veel emoties met zich mee. Naast gevoelens van verdriet kunnen er andere gevoelens bestaan zoals schuld, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, falen van eigen lichaam of jaloezie, naar andere zwangere vrouwen toe. Een miskraam betekent een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het kind. De verwerking van een miskraam verschilt van persoon tot persoon. Het is moeilijk aan te geven hoe lang dit proces duurt. Voor de buitenwereld kan het verlies onzichtbaar zijn. Soms is het moeilijk gevoelens te delen met anderen, maar door er toch over te praten met mensen in je omgeving verwerk je het verlies. Ook kun je steun zoeken bij ouders die hetzelfde hebben meegemaakt.