Te strakke tongriem

Soms blijkt na de geboorte dat je kindje een te strakke tongriem heeft. Dit kan tot problemen lijden met de borstvoeding en ook het drinken van de fles kan soms lastiger zijn.

Door een strakke tongriem kan een kind de tong moeilijk naar voren brengen. Daardoor is het moeilijk om bij borstvoeding de tepel en de tepelhof te omvatten. Je kind kan dus niet goed zuigen en daardoor komt ook je melkproductie niet goed op gang. Daar kan je kind onrustig en gefrustreerd van raken. Als je melkproductie niet goed op gang komt, groeit je kind ook niet goed. Daarnaast heb je kans dat je kind je tepels kapot zuigt, doordat het de borst niet goed kan pakken.

Ook als je kind flesvoeding krijgt kan er een probleem optreden met drinken. Net als bij borstvoeding, moet het kind bij een flessenspeen een vacuüm maken. Verder kan een strakke tongriem op latere leeftijd problemen veroorzaken met bijvoorbeeld spreken, ijsjes eten en tongzoenen.

Een strakke tongriem is heel gemakkelijk te verhelpen door deze te klieven. Dit is iets wat door de KNO arts in het Bravis Ziekenhuis gebeurd en wij maken daar zonodig een afspraak voor.