En wat dan…

Afwachten
Wanneer op de echo blijkt dat het geen intacte zwangerschap is komt dit vaak onverwacht. Het brengt veel emoties met zich mee. Dit heeft soms wat tijd nodig. We maken een afspraak voor over 1 week zodat je het even kunt verwerken. Vaak komt de miskraam in deze periode al spontaan op gang. Is dit niet het geval, dan kun je doorverwezen worden naar de gynaecoloog zodat je niet langer hoeft te wachten dan 2 weken. De gynaecoloog bepaalt daarna in samenspraak met jou het te volgen beleid.
Gynaecoloog
Een miskraam komt vaak onverwacht en brengt vaak veel emoties met zich mee. Naast gevoelens van verdriet kunnen er andere gevoelens bestaan zoals schuld, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, falen van eigen lichaam of jaloezie, naar andere zwangere vrouwen toe. Een miskraam betekent een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het kind. De verwerking van een miskraam verschilt van persoon tot persoon. Het is moeilijk aan te geven hoe lang dit proces duurt. Voor de buitenwereld kan het verlies onzichtbaar zijn. Soms is het moeilijk gevoelens te delen met anderen, maar door er toch over te praten met mensen in je omgeving verwerk je het verlies. Ook kun je steun zoeken bij ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. folder
Misschien kunnen onderstaande tips je helpen om je miskraam goed te verwerken.

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders,    maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s.
  • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

 

Misschien heb je wel behoefte aan hulp bij het verwerken van de miskraam. Aarzel dan niet om deze hulp te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld met een nagesprek bij ons. Hiervoor kun je altijd een afspraak maken. Je kunt ook terecht bij de huisarts of gespecialiseerde miskraamcoaches.

 

Kijk voor meer informatie eens op www.miskraambegeleiding.nl.

 

Het allerbelangrijkste is dat de er niet mee rond blijft lopen maar hulp zoekt als je die behoefte voelt.

 

Registreren van het kindje

Als je wilt kun je je kindje laten bijschrijven in de Basisregistratie Personen. Pas vanaf 24 weken is dit verplicht. Voor de 24 weken hoeft het niet, maar mag het wel. Dat kun je regelen bij de gemeente. Je hebt hiervoor een Verklaring van verlies van een kindje in de zwangerschap nodig. Die kunnen wij voor je maken.