De controles

De eerste keer dat je naar de verloskundige gaat is vaak een beetje spannend!

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt mag je je bij ons aanmelden. De eerste afspraak zal rond de 8-9 weken zwangerschap zijn. We doen dan een intake gesprek en ook daarbij de echo om intactheid van de zwangerschap te bepalen. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over de praktijk en je zwangerschap. We vullen samen een vragenlijst in en we stellen ook vragen ook aan jou en je partner over jullie gezondheid, erfelijke aandoeningen in de familie en we bespreken dan ook eventuele eerdere zwangerschappen. Je krijgt een labformulier mee om bloed te gaan laten prikken. Ook wordt er, als jullie het willen, informatie gegeven over de mogelijkheid van onderzoek naar aangeboren afwijkingen, zoals de NIPT en de SEO. Wil je daar al wat meer over lezen klik dan hier.

De volgende afspraak is de termijnecho bij elf / twaalf weken. Zoals het woord al zegt: de termijn van de zwangerschap wordt hiermee gesteld. En weet je dan zeker wat de uitgerekende datum wordt.

Mocht u voor die tijd al vragen hebben of advies willen kunt u ons altijd al eerder bellen voor vragen te beantwoorden. Telefoonnummer: 088-7067016

Na de termijn echo volgen er met regelmaat controles. In het begin zullen die elke vier weken zijn. Verder gevorderd in de zwangerschap is de tussentijd korter. Hieronder zie je het schema wat we normaal gesproken hanteren:

  • Tot 24 weken om de 4 weken
  • Tot 31 weken om de 3 weken
  • Tot 37 om de 2 weken
  • Vanaf die tijd iedere week

 

Indien nodig kunnen we natuurlijk van het schema afwijken en ben je bij ongerustheid altijd eerder welkom! Bel dan wel even van te voren.

Tijdens deze reguliere controles bespreken we allereerst hoe het de tussen gelegen weken is gegaan. Of je klachten hebt etc. We zullen je regelmatig wegen, je bloeddruk meten en we controleren de groei van je kindje. We luisteren tijdens deze controles naar jullie baby met een doptone. Alle bevindingen worden ook weer op je zwangerschapskaart genoteerd zodat je altijd een compleet overzicht van je zwangerschap hebt.