Klachten

Misselijkheid

De precieze oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet bekend. Wetenschappers vermoeden dat de misselijkheid veroorzaakt wordt door het hormoon hCG, dat door het lichaam in de eerste weken van de zwangerschap in grote getalen aangemaakt wordt. De placenta gaat namelijk vlak na de deling van het bevruchte eitje al hormonen aanmaken die er voor zorgen dat er geen nieuwe eisprong plaats zal vinden. De hoeveelheid hCG in je bloed stijgt daardoor en dit kan de misselijkheid tijdens de zwangerschap veroorzaken. Na verloop van tijd raakt je hormoonspiegel weer in balans, dit is meestal rond de 12 weken, waarna de misselijkheid vaak weer afneemt.

In principe is zwangerschapsmisselijkheid en braken niet slecht voor de ongeboren baby. Het kan echter wel gebeuren dat je zelf minder in gewicht aankomt of misschien zelfs gewicht verliest. Meestal heeft een vrouw voldoende reserves die dit gewichtsverlies op kunnen vangen. Wanneer je echter net ziek geweest bent of veel gelijnd hebt voor de zwangerschap kan het zo zijn dat je door deze reserves heen bent. In dit geval kan je het beste contact opnemen met je verloskundige.

Vermoeidheid

Een zwangerschap kost veel energie en dat kan je een heel vermoeid gevoel geven. De meeste zwangere vrouwen hebben er vooral de eerste drie maanden en de laatste weken erg veel last van. Bij extreme vermoeidheid zou er sprake kunnen zijn van bloedarmoede.

Bloedarmoede

Bloedarmoede heeft te maken met een laag ijzergehalte in je bloed. Dit kun je verbeteren met een ijzerrijke voeding. Rond de maaltijd kun je beter geen zuivelproducten, koffie en thee gebruiken, want die verminderen de opname van ijzer. Beter is de combinatie met vruchtensap of fruit. Vlees, groene groenten, muesli en appelstroop zijn ijzerrijk. Op bloedarmoede wordt meerdere keren in de zwangerschap getest en zonodig behandeld.

Obstipatie

Obstipatie wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. De darmen worden slapper en gaan trager werken. Daardoor blijft ontlasting langer in de darmen en onderweg wordt er vocht aan ontrokken, met als gevolg hardere ontlasting. Door vezelrijke voeding te eten, zoals rauwkost, fruit, volkorenbrood en peulvruchten worden de darmen gestimuleerd. Beweging en sporten stimuleren de darmen ook; wandelen, zwemmen en fietsen zijn perfect.

Brandend maagzuur

Hetzelfde hormoon progesteron verslapt de ingangsklep van de maag waardoor het kan zijn dat er maagzuur omhoog komt en de slokdarm ingaat. Dit veroorzaakt een branderig gevoel. Tip: gebruik kleine maaltijden en geef je maag zoveel mogelijk ruimte door rechtop te zitten. Blijf na het eten een half uurtje rustig zitten. Eet geen gekruid voedsel en drink geen koffie of frisdranken met koolzuur.

Extra afscheiding

Tijdens de zwangerschap produceren de baarmoeder en schede meer vocht en slijm dan gewoonlijk. Dat is functioneel: schadelijke ziektekiemen kunnen zo midner makkelijk binnen dringen. De afscheiding is niet te verminderen. Tip: Gebruik voor het wassen van de vagina alleen water en geen zeep. Draag alleen katoenen slips en gebruik alleen inlegkruisjes zonder plastic laagje. Bij klachten vraag ons dan om advies.

Spataderen

Als je spataderen hebt is het belangrijk om tijdig steunkousen te gaan dragen om vererging te voorkomen. Let ook altijd goed op dat de spataderen die je hebt niet gaan gaan ontsteken. Vraag eventueel aan ons om er eens naar te kijken.