Onderzoeken in de zwangerschap

In de zwangerschap zijn er een aantal onderzoeken die kunnen gebeuren waarvan het bloedonderzoek de enige is de moet gebeuren. De andere onderzoeken mag je laten doen nadat je er goed over bent geïnformeerd en een bewuste keuze hebt kunnen maken.

 

Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek spoort aandoeningen op die zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kind, zelfs voor het is geboren. Bijna altijd is behandeling mogelijk, waardoor de kans kleiner wordt dat je kind ziek wordt. Je verloskundige of gynaecoloog zal je zwangerschap nauwkeurig volgen om de gevolgen voor jouw kind zoveel mogelijk te beperken.

Wil je wat meer weten over het bloedonderzoek klik dan hier.

 

NIPT (non-invasieve prenatale test)

De NIPT onderzoekt DNA. In het bloed van de zwangere zit ook een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er verdenking is op een kind met het down-, edwards- of patausyndroom.

Wanneer gebeurt het onderzoek?

U kunt de NIPT krijgen vanaf 11 weken zwangerschap.

U krijgt de uitslag binnen 10 werkdagen nadat het bloed is afgenomen. U wordt hier dan over gebeld door ons.

De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet: nevenbevindingen

Het laboratorium kan ook andere chromosoomafwijkingen vinden bij het kind, in de placenta (moederkoek) en zeer zeldzaam ook bij de zwangere zelf. Dat noemen we nevenbevindingen.

Er zijn verschillende soorten nevenbevindingen: van heel ernstige tot minder ernstige aandoeningen. Van elke 1.000 zwangeren die kiezen voor de NIPT, krijgen ongeveer 4 vrouwen te horen dat er een nevenbevinding is. Om zeker te weten om wat voor nevenbevinding het gaat, is vervolgonderzoek nodig, meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Wilt u meer weten over de nevenbevindingen klik dan hier.

De NIPT kost 175,00 euro en die wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Wil je meer informatie over de NIPT www.pns.nl

 

De 13 weken echo

Het doel van de 13 weken echo is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen – zoals een open schedel of groot defect in de buikwand – kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

 

Wil je wat meer informatie over de 13 weken echo klik hier

 

De 20 weken echo (SEO)

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Hoofddoel van de 20-weken echo is onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.

Wil je wat meer weten over de 20 weken echo klik dan hier.